Bleektrans

Transport - Bolsward
 

Lading zekeren / ben ermee bezig / in onwikkeling

Omdat ik ik het na herhaaldelijk proberen bij diverse opleidings centrums om aan de bak te komen , maar dit niet mag lukken ,omdat ik het niet uit kan leggen en de mensen voor kwaliteit te gaan , nou jullie kunnen het nu 1 op 1 overnemen , doe maar net of jezelf de wijsheid in pacht hebt , nou ik denk niet dat je een bredere kwaliteit kunt  krijgen , maar pak er gerust uit wat je kunt gebruiken , maak mijn hele leven al niet anders mee dus , de gun factor naar mijn persoontje is dus erg laag , maar ben toch nog aardig terecht gekomen denk ik .

Waarom passen we lading zekeren toe en waarom kan dit belangrijk zijn voor uw eigen veiligheid en vooral voor die van anderen .

We passen lading zekering toe omdat we willen dat de lading niet gaat schuiven of voorovervalt of omvalt of er iets gebeurt , deze pagina biedt je misschien wat voorbeelden en tips. 

Hierbij reik ik uw enige handvaten aan die u misschien toe kunt passen wat tips en tricks met betrekking op belading en vast zetten .

* Ga je rijden met ADR en heb je het certificaat niet en geen uitrusting meldt dit bij de planning , als je wel ADR hebt maar geen borden kan dit voor hulp verleners heel gevaarlijk zijn en misschien hebben die ook vrouw en kind , denk hier maar eens bij na.

* Bij Simon Jolmers staat een handige tool om je punten te berekenen , heel simpel in gebruik ben je altijd zeker, en je zit vrijwel altijd boven de 1000 punten , 1 IBC is vaak al genoeg .

* Als eerste u bent de belangrijkste factor , dit komt voorral door uw rijstijl , afstand , gedrag op rotondes en afritten , ook de baustelles waar u van baan moet wisselen liggen er vaak beroerd in , dan kan uw karretje vaak flink scheef komen te hangen .

* In de baustelles rijdt je vaak tussen betonnen randen en heb je geen uitwijk mogelijkheid , dus blijven er twee dingen over je  voorganger plat rijden of jezelf achter op een ander rijder , de betonnen balken insturen , dus altijd afstand in dit soort baustelles .

Persoonlijk gebruik ik altijd rubber matten ook in Nederland veel Collega's lappen alles aan de laars , gaat ook vaak goed , maat wat heb je eraan als het over de kop ligt , doe een beetje meer moeite , heb je minder schade 

Wat voor middelen hebben wij tot onze beschikking om te zekeren ?

* Spanbanden met ratels , met hele keurings label op de band en spanner 

Geen rafels en scheuren in de banden haal deze er gelijk uit .

* kettingen in diverse diktes gekeurd en met label 

* Lege pallets om ruimtes op te vullen die ontstaan , vooral met groupage en met vrachten die smaller dan de trailer zijn 

* En naar mijn idee de belangrijkste de rubbermatten dikke versie , in Duitsland ga je voor de dunne versie gewoon betalen als de BAG jou snipt 

* Spanogen die gebruiksklaar zijn en niet klemmen tussen de schotten en de koevoet erbij moet .

* Pas op als ze jou 1 keer gesnipt hebben , dan sta je in het systeem , en kun je bij een controle vaker aan de beurt zijn , heb je ADR en moet je langs Osnabruck , zorg dat je troep voor elkaar is matten afspannen ,papieren , en je auto , is bij mij geen probleem , de trailer wordt dan ook technisch nagekeken door die paardestaart en die gaat jou vast melden dat je naar de SCANIA moet om vast op 1 as nieuwe remvoering te zetten , sta je de hele dag in de garage en mag je s'nacht's weer goedmaken 



 *******  Afbeelding en kun je aanklikken ook twee keer klikken *****

Waar beginnen we mee

Wat voor auto gaan we laden wat voor gewicht en hoe gaan we dit plaatsen , want bij Veenstra moet het er op route in omdat wij meestal met veel adressen weggaan , en hoe met een volume combie , of dieplader .

Paar gangbare aslasten

* 4x2 trekker achteras 11,500 kg plus vooras 8000 kg totaal voor en achteras 19,500 kg

* 6x2  achteras 11,500 dubbele montering / voorloop as groot wiel / 7500 kg / op koppeling 19000 kg plus vooras 8000 kg 27000 kg totaal 

* In de meeste auto's zitten asdrukmeters voor de trekas / voor loopas , als je een lucht geveerde vooras hebt kun je die ook uitlezen 

* Dubbele montering is twee wielen op 1 naaf net als aandrijfas , kan ook op sleepas voorkomen , enkele montering is enkele band net als vooras en bij voorloper .

* Tussenmaat banden zit tussen mega band en groot wiel in , dit is oppassen vooral bij laadputten , te rijdt je poten zo kapot omdat het niet acht opvalt dat hij op deze banden staat .

* Echter rijdt altijd rustig een put in en uit ook als je grote wielen hebt en jou luchtvering nog niet helemaal in de rijstand staat


Een trekker oplegger 


De meeste trekkers zijn 4x2 , dit is net als u personen auto deze heeft 4 wielen en zijn twee aangedreven , dus het eerste getal is het aantal wielen , tweede getal aantal aangedreven wielen dus een 6x4 heeft 2 voorwielen en 4 aangedreven achterwielen .

Aankoppelen


****** Pas op met aankoppelen met koeltrailer , geldt eigenlijk  voor alle trailers , vaak kun je er niet goed tussen en doe je eerst de slangen eraan , maar pas op als de slangen eraan zit zeker de rechter is de trailer van de rem , als je op een hellingkje staat en je hebt je trekker er al zover onder dat hij de oplegger beetje onlast kan hij naar beneden rollen dit is levens gevaarlijk , andersom de trailer staat te hoog staat op een hellingkje naar voren , de rem is eraf en rolt zo naar voren met jou ertussen , pas hier heel erg mee op . Het zit in een klein hoekje of de trailer rolt tegen je trekker .


We hebben ook veschillende opleggers 


Dichte oplegger , zonder koelmotor / met koelmotor


Als je dingen vervoert die op temperatuur moeten blijven , hier kunnen ook chemicalien onder vallen wat bij Veenstra vaak voorkomt .


Voordat je gaat laden moet je temperatuur van je aangeboden vracht meten , een koeler is geen unit wat iets in kan vriezen of kouder kan maken hij houdt het alleen op de ingestelde temperatuur , knoop dit goed in je oren , laat je niks in je oren pissen dat hij het onderweg wel op temperatuur maakt , dit gaat bij een groot verschil niet gebeuren .


Nadeel van een koeler 


* hoger eigen gewicht door dikkere wanden de koelmotor die voorop hangt en de tank die op je trekker drukt , dus als je een 4x2 hebt moet je hier wel degelijk rekening mee houden en voorop minder laden , 6x2 heb je meer speling omdat deze meer op de schotel mag hebben .


* Bij bepaalde produkten moet de motor gewoon continu lopen , ook als je buurman waar je naast slaapt het er niet mee eens is , blijf dan opletten dat ze jou motor dan niet uitzetten , want zulke galbakken zijn er ook .



Wat met je je bewust bij zijn met een koeler ?


Wat laadt ik 


* Doet je koelmotor het , dit is wel makkelijk , als ze er een vracht hangend vlees indouwen is het wel makkelijk dat je dat van te voren even test , in Heeg test ik dit vaak al en laat hem dan even lopen , zitten er storingen in meldt dit bij de werkplaats , bij twijfel contact zoeken met planning .


* zit er diesel in de tank van de koeler hangt onder de trailer vaak achter de steunpoten 

.

* Staat hij op motor als je hem van de stroom afhaalt , er is een schakelaar op de motor hier staat op Engine of een bliksempje , deze zet je op engine en laat hem zijn programma aflopen , als je zeker wilt zijn haal je hem even van start stop af dan zal hij gaan lopen weet je het zeker .


* Wat voor temperatuur stel ik de motor in 


* Is de temperatuur werkelijk veranderd na de instelling , is dit bevestigd door de motor , display knippert dan , in mijn chauffeurs handboek staat wel hoe dit werkt.


Moet ik ventileren , kan ik op start / stop , of moet de motor constant aan , bij bananen en hangend vlees moet je ventileren , als je bepaalde dingen laadt die door stikstof gekoeld worden ,en in piepschuim verpakt zijn moet je ook ventileren , dit ontneemt de zuurstof uit jou gesloten koelbak , en als je de deuren opendoet heb je kans dat je flauw valt heb je nog heel erg veel geluk , meestal vertel je het niet na . pas hier ook mee op bij zeecontainers hier wordt ook vaak gas in gedouwd door de afzender ,pas op hiermee , als je bij Simon op ADR gaat hoor je wel waarom . 


Bij Pizza's , snacks denk niet het is diepvries hij kan uit , want als de bovenst laag ontdooit is draaien ze de hele vracht zo door en gaat zo de container in , lezen jou motor uit en je kunt de TVM bellen , weet wat je laadt , zwarte plekken op hangend vlees je gaat zo de bietenbrug ook met planten 


Kasten trailer 

Een kasten trailer is een dichte trailer , zonder koelmotor maar wel met harde zijkanten , deze zijn lichter dan een koeler , en worden vaar gebruikt voor gevoelige dingen en kunnen niet open gesneden worden net als een tautliner of kleden trailer en zijn makkelijk te verzegelen omdat alleen op de deuren een zegel hoeft , bij chearua opleggers kunnen de deuren afzonderlijk open , bij de andere oplegger sluit de ene de andere af , dus doe je een loodje op de ene kan de andere nog open , pas hier ook mee op alleen bij cherau koelers is dit .



Tautliners en kleppen trailers 



Tautliners


Wat is het voordeel van een tautliner 


* Snel open te maken

***** Laag eigen gewicht je kan dan vaak 25000 kg laden met een 4x2 trekker ervoor , dit is een groot voordeel .

* Minder werk met vast zetten omdat je beide kanten snel even openmaakt 

* Nadeel vracht hangt sneller in de kleden met sportieve rijstijl ook al heb je planken in de zijkant 

* Vooral IBC'S big bags hangen zo in de zijkant dit zijn grote zakken met grondstoffen die vaak bepaalde eigenschappen hebben , zou er in bepaalde gevallen toch bandjes omheen trekken , kleine tank pallets met vloeistof die wel bewegen onder het rijden , mijn tip maximaal matten eronder en goed afspannen , maar veel mensen vatten ladingzekeren zeer licht op .

* De politie wil jou wel eens even aanhouden pakkans met tautliner zonder kleppen vele malen hoger, hoe jij je spulletje in je trailer vast hebt gezet , nogmaals in Duitsland pas op in de baustelles nooit te hard in of uitvliegen .


Kleppentrailers , mijn favoriet


Hieronder zie je een kleppentrailer met schuifzeilen zijkant en schuifdak , en hefas , als ik groupage bleef rijden mocht Marten mij deze er wel vast achter lassen , je hebt wel wat meer werk maar is stuk veiliger .


Wat is het voordeel 


* De lading schuift nooit in de zeilen altijd tegen de schotten


* Is minder gevoelig voor criminaliteit , zeil zit hoger moeten klimmen om te kijken wat erin zit , minder controle door de BAG als jou trekker in orde is alles doet het , heb je met deze opleggers weinig last.


* Oplegger is stabieler door de schotten die aan de rongen vast zitten en op hun manier weer de opbouw bij elkaar houden . dit is een groot voordeel .

Wat is het nadeel 


* meer werk met zijkant openmaken  als je dan collega's hebt die de gordijnen af en toe ook eens smeren heb je niet zoveel werk meer , maar buiten mijzelf heb deze heb ik tot nu toe bij Veenstra nog niet gevonden , jammer maar ja .

* Eigen gewicht ligt hoger , is wel jammer want 25 ton ga ik niet laden in Duitsland is 40,8 T max bij de meesten 

* je kunt niet verrijden zeker niet met de twee eerste kleppen naar beneden wil je de spatborden op je trekker houden dus niet verrijden met de kleppen open .

* Je zij skirts kunnen wat beschadigen , hier is ook een oplossing voor even stukje roetsmat ertussen , staat ook op mijn chauffeurs pagina .

* De Tico's zijn klemmen waar de schotten mee aan de rongen geklemd worden ,moet je indoen tijdens het laden of lossen wil je ze niet door je banden of nog erger tank hebben .


Waar letten wij op met afspannen


*ik moet zorgen dat dit drukpunt/ balkjes zo dicht mogelijk bij de spanogen komt , Laten we eens een hoge vracht hout nemen , waar gaan wij op letten , wat zijn de lengtes , waar kan ik mijn drukpunt op de auto maken , voor de tweede laag , zorgen dat mijn balkjes zoveel mogelijk boven de onderste balkjes komen , zo krijg je de meeste stabiliteit , echter moet dit naar eigen inzicht .

Dan zorgen dat je de spanners op 1 kant hebt , liefst de rechterkant mocht het nodig zijn , bij hout moet je onderweg naspannen dit werkt namelijk , sta je in de bermkant ,als je geen rongen hebt laadt je de bovenste pakken tegen elkaar probeer de spanners zoveel mogelijk bij je drukpunt en ogen te krijgen , kun je niet bij de spanogen gebruik dan de gaten in de zijkant , maak dan desnoods twee kanten open wil je perfect laden en dat wil ik , kan het nog perfecter maken dan moet je ook kijken waar de zij leggers van de oplegger .zitten , even eronder kijken daar de balkjes op leggers leggen maximale stabiliteit .

Mijn tip , trek de banden nooit scheef bij een hoge vracht omdat je de ogen wilt gebruiken , banden recht , zonder draaien en zo dicht mogelijk bij het drukpunt , liever wat meer werk . Of een bandje teveel onderschat het niet .

Span nooit op zichtdelen , dunne delen,  pak altijd de daarvoor bestemde ogen of zwaardere balken ,en span dan bij machines zo laag mogelijk af zie hierboven , nog enkele voorbeelden


Tank en bulk opleggers 


***** pas op als een tank of bulk is gelost staat hij onder druk , kijk eerst naar de meter op de tank hoeveel bar er inzit , eerst ontluchten , anders heb je de kans dat de deksels tegen je hoofd vliegen , als je de deksels losdraait en het sist al een beetje weet je genoeg eerst ontluchten **********

We hebben tanken en bulken voor twee soorten vervoer 

* Food 

* overige grondstoffen en ADR , een ADR tank komt geen food in , niks anders in staat op kenteken 


Tank en bulk werken bijna hetzelfde , je kunt ze op dezelfde manier lossen .

* onder druk 

* Vrije val 

Wat voor typen heb je 

* Bij tank en bulk kun je tegenkomen een 1 kamer compartiment , je kunt hier maar 1 produkt laden , meestel bij grote bulken , bij een tank kun je slingerschotten tegenkomen in de tank deze gaan het klotsen van de vloeisof tegen en grote een kamer bulk heeft dit niet 

* Ook bulken kunnen meer compartimenten hebben voor veevoer of meel , let goed op in welk compartiment je wat laadt , en uitlost 

* Andere tanken hebben compartimenten meestal 3 waarvan voor vaak de kleinste is , als je ergens gaat laden moet je dit weten 

* Onder druk komt het meest voor vooral bij een bulk , dit kan op twee manieren , via de PTO en pomp van de trekker maak je maak je een verbinding  via een slang naar de trailer , deze brengt de trailer op druk meestal 1,5/ 1,7 bar , kijk wel hoe jou kranen staan met de leiding mee is open , dwars op de leiding is dicht 

* Ook kun je vaak lucht van de fabriek krijgen omdat die dan niet willen dat je met teveel druk lost , maak niet de fout om met beide te lossen en 3 bar het systeem in te drukken, als je dunne buizen hebt druk je zo alle koppelingen kapot , is levensgevaarlijk deed Yourek ook bij de ENCI de veiligheidskleppen van de tank vlogen niet open , wat normaal is maar explodeerde en vlogen over het hele terrein net als de granulaat , nou dan schrik je .. 

Hoe beginnen we , we draaien de steunpoten achter uit , als je een mieren neuker bent pak je ook nog even de waterpas maar vaak is het oog voldoende .

* Ik sluit eerst altijd alles aan , en kijk hoe ik mijn koppelstuk bevestig ,als je het goed doet gaat als je kipt, gaat  je slang steeds verder de goeie kant op draaien en zal hij er niet afspringen , als je geen keus hebt zal je de slang steeds na moeten draaien of er zijn ook speciale klemmen voor die zorgen dat hij niet losgaat , ik zal Auke van der Beek even om een paar foto's vragen van de opstelling heb ik zelf niet meer , daar kan ik het een en ander toelichten 

* Je laat de lucht uit de luchtbalgen lopen tot hij op de poten staat , nu kun je twee dingen doen de luchtvering van de trekker ook naar beneden , en dan al kiepen , of de lucht vering van de trekker laten voor wat hij is , als je lost drukt hij hem automatisch naar beneden , is eigen keus .

* Als het hard waait en je staat op de vlakte kun je ook de steunpoten van de trailer naar beneden draaien voor maximale stabiliteit , dan moet je wel de luchtvering van de trekker laten zakken anders geeft dit niks .